Zamieszczone przez Purchawa
Podświetlenie klamek
Zwiń
X
-
Podświetlenie klamek
tak myśle że z tym pytaniem chyba tu :? .
czy robił ktoś , ewentualnie sie przymierzał do zrobienia podświetlenia klamek wewnętrznych jak w superbach . czy widział ktoś czy tam jest jakaś zwykła dioda czy coś :?:
mama rozebrane drzwi , wyciszam , wygłuszam :wink: , nowe głośniki i tak sobie pomyślałem o tym podświetleniu.jeżdził ktoś z tym w nocy :?: jaki efekt bo może nie ma sobie co tyłka zawracać . może mi pomożecie :wink: :szeroki_usmiech.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
-
-
Widzę, że przerabiasz na całego
Pomysł z klamkami jest niezły, jeździłem trochę Superbem i wyglądało to bardzo fajnie - takie lekkie niebieskawe światło (ale nie na chama jak niebieskie diody w golfach na spryskiwaczach itp). Niestety nie zaglądałem, jak to było zrobione.
Ja bym się jeszcze pokusił (pewnie po gwarancji) ze wstawieniem od Superba lampki oświetlenia wewnętrznego (tego przy lusterku środkowym) z czerwonymi diodami oświetlającymi okolice drążka zmiany biegów. Kumpel to wstawił u siebie w Seacie i jest extra, nie wygląda jak choinka :wink:DSG
Komentarz
-
-
Ale to ma być podświetlenie "dla bajeru w nocy", czy po to żeby widzieć klamkę przy wychodzeniu w nocy ? Jeśli opcja pierwsza to wg mnie maksymalny WT ops: , jeśli opcja 2 to trzeba by najpierw zobaczyć jak się z tym jeździ w nocy ( czy nie przeszkadza ). Ja np. założyłem sobie zestaw nokii ck-15W, który ma podświetlane na niebiesko pokrętełko sterujące, które tak daje po oczach w nocy, że muszę je rozebrać i ściemnić LED-y, bo normalnie nie da się jechać!!! Dobrze by było jakby to podświetlenie uruchamiało się tylko np po zatrzymaniu samochodu a rewelacyjnie jakby działało na zbliżenie ręki ( tak jak np suszarki do rąk ) ale to już wymaga trochę zachodu.
Jeśli by miało świeci non-stop to koniecznie musiało by być to bardzo delikatne, rozproszone światło, najlepiej zielone, świecące z pod klamki "do przodu" tak by do oczu docierało jedynie światło odbite. To rozwiązanie jest bardzo proste do wykonania bo wystarczą 4 mała LED-y i 4 rezystory; +12V w drzwiach zawsze się znajdzie...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Ale to ma być podświetlenie "dla bajeru w nocy", czy po to żeby widzieć klamkę przy wychodzeniu w nocy ? Jeśli opcja pierwsza to wg mnie maksymalny WT
Musiałbyś spojrzeć wieczorem w jakimś Superbie. Nie jestem fanem bajerów i w życiu bym nie zamontowałDSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubika bym się jeszcze pokusił (pewnie po gwarancji) ze wstawieniem od Superba lampki oświetlenia wewnętrznego (tego przy lusterku środkowym) z czerwonymi diodami oświetlającymi okolice drążka zmiany biegów
kowal 2002, podświetlenie ma służyc jak najbardziej jako podświetlenie a nie bajerek. nie raz miałem taką sytuacje że pasażer jeżdżacy żadziej drapał po boczkach i macał pół godziny zanim znalazł klamkę , a że mam rozebrany wóz to moze przy okazji... . tylko nie wiedziałem tego w nocy ale jak napisał hubik jest całkiem fajne . tylko nie wiem dlaczego niebieskawe :? :?: . przecież podświetlenie superba jest zielone chyba :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwjuż dawno mam kupioną tylko czeka na montaż :diabelski_usmiech , już za parę dni będzie założona. 3 miesiące mieszkałem nad jeziorem i wszytko sie odciągnęło w czasie przez to.
Zamieszczone przez leszekmwtylko nie wiem dlaczego niebieskawe :? :?: . przecież podświetlenie superba jest zielone chyba :?:
Nie gryzły się te kolory wcale. W Octavii będzie Ci pasowało do maxidota .DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubik... Nie jestem fanem bajerów i w życiu bym nie zamontował
A co do montażu to właśnie obejrzałem klamkę i idealnym miejscem na zamontowanie takiej diody LED 3mm ( zielonej/białej/innej ) jest sama klamka w miejscu gdzie nawinięta jest spreżyna powrotna. Jak odchylisz klamkę na maksa i spojrzysz wzdłuż niej do tyłu to zauważysz że obok w/w sprężynki jest trochę miejsca, akurat żeby tam wcisnąć diodę. Świeciła by wtedy "do przodu" na klamkę, która dzieki temu, że jest "chromowana" i wyprofilowana powinna ładnie odbijać światło i "oświetlać" całe to klamkowe "zagłębienie". Co prawda taki montaż oznacza, że dioda będzie się poruszać razem z klamką, ale przy zastosowaniu miękkich przewodów nie powinno być problemu.
Pozostaje jedynie kwestia doboru koloru i jaśności świecenia ( rezystora )...
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
W nocy to podswietlenie w niczym nie przeszkadza.
Nie wiem jak to jest wykonane, bo nigdy na to nie zwracalem uwagi. Moim zdaniem zbedny bajer. Jak jest fabrycznie, to fajnie, ale zeby zakladac to specjlanie... eee... chyba nie bardzo...
ale co kto lubi.
Leszek widze, ze robisz niezly smietnik ze swojej fajnej, nowej, pachnacej swiezoscią Octavki... :x
Nie ma Cie kto na ziemie sprowadzic? Moze zona, czy ktos?TDI 205PS
Komentarz
-
-
hubik, w szarym dałem 110 zł
MiKruS, nie , no tylko te fotele :szeroki_usmiech , ale juz kiedyś , jeszcze jak miałem O1 myślałem o tych klamkach bo naprwdę miałem wtedy problemy (mój ojciec znaczy) . a więcej nic już nie ruszam środka , oprócz navi w przyszłości jak się pokaże.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Re: Podświetlenie klamek
Zamieszczone przez leszekmwczy robił ktoś , ewentualnie sie przymierzał do zrobienia podświetlenia klamek wewnętrznych jak w superbach . czy widział ktoś czy tam jest jakaś zwykła dioda czy coś :?:PZDR
Tomek
Komentarz
-
-
lec
leszekmw, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=300
zasilanie z przycisku, dioda + tulejka, kawalek kabelka + glut klej
Komentarz
-
Zamieszczone przez MiKruSLeszek widze, ze robisz niezly smietnik ze swojej fajnej, nowej, pachnacej swiezoscią Octavki... :x
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 17:20 ]
Zamieszczone przez leszekmwwięcej nic już nie ruszam środkasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
tmw, dzięki . to jednak nie dioda hmm.... . jak mi gość z fabryki superba odpisze że mi załatwi te lampki to się pomęczę a jak nie - to nie :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 17:35 ]
ale i tak jak dobrze widzę nie trzeba ściągać boczków zdaje się :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwtmw, dzięki . to jednak nie dioda hmm.... . jak mi gość z fabryki superba odpisze że mi załatwi te lampki to się pomęczę a jak nie - to nie :szeroki_usmiech
ps. wiecej tego typu bajerow mozna zobaczyc na www.octavia-forum.de - dzial Octavia II Projekte und Umbauten.PZDR
Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwtak myśle że z tym pytaniem chyba tu :? .
czy robił ktoś , ewentualnie sie przymierzał do zrobienia podświetlenia klamek wewnętrznych jak w superbach . czy widział ktoś czy tam jest jakaś zwykła dioda czy coś :?:
mama rozebrane drzwi , wyciszam , wygłuszam :wink: , nowe głośniki i tak sobie pomyślałem o tym podświetleniu.jeżdził ktoś z tym w nocy :?: jaki efekt bo może nie ma sobie co tyłka zawracać . może mi pomożecie :wink: :szeroki_usmiech.
Pozdrawiam!
Bartekbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwtak myśle że z tym pytaniem chyba tu :? .
mama rozebrane drzwi , wyciszam , wygłuszam :wink: , nowe głośniki i tak sobie pomyślałem o tym podświetleniu.jeżdził ktoś z tym w nocy :?: jaki efekt bo może nie ma sobie co tyłka zawracać . może mi pomożecie :wink: :szeroki_usmiech.
Poświata nie przeszkadza jak już się do niej przyzwyczaisz i przestaniesz się w nią wgapiać. Źródło światła trzeba tak ustawić aby kierowca niezależnie od wzrostu i ustawienia fotela widział tylko poświatę. I to tyle.
W mojej ocenie przydatność i lans w jednym ze wskazaniem na to pierwsze.
Pozdro
PS. W nubirze klamki miałem czarne, szkodnikowe chromy są łatwiejsze do odnalezieniaW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodadokładnie, daj na luz, trzeba było brać superba a nie kombinować z tymi pierdołami :?
co to jest SMD Rudi :?: wcale nie tak łatwo te chromy odnależć :|O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftLeszku tez dioda tylko w innej oprawce, takie jak sa w komorkach, albo masz np w licznikuW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
leszekmw, jeśli chodzi o podświetlenie klamek to ja i speedy mamy założone diody led (trzeba było opiłować pilniczkiem do paznokci łebki diod żeby rozpraszały światło)
a nico21 ma smd ( on natomiast troszkę zamalował tą diodę bo świeciła za mocno) w obu przypadkach wygląda to bardzo fajnie!!!
Pozdrawiam!!!Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
Komentarz
-
Komentarz